UPS батерии

Видове UPS батерии

Има три вида UPS батерии и те имат своите  предимства и недостатъци, а именно както следва:

Оловно-киселинни батерии

Lead-Acid Battery или SLA е оловно-киселинна UPS батерия и е традиционната UPS батерия, която се използва дълго време, тъй като е надеждна при употреба . Това е батерия, която икономически си струва да се използва. Освен че обикновено се използват в непрекъсваеми захранващи устройства или UPS, оловно-киселинните батерии се използват често и в превозни средства като автомобили, мотоциклети и др. Зависи  от естеството на батерията, която искате да използвате. А типовете оловно-киселинни батерии могат да бъдат разделени на 2 типа :

1. Вентилно регулирани оловно-киселинни батерии (VRLA).

Клапанно регулираните оловно-киселинни (VRLA) или често наричани запечатани оловно-киселинни (SLA) батерии са друг тип батерии. което е много популярно в наши дни. Уникалната характеристика на този тип батерия е, че е суха батерия. Батерията е запечатана с полипропиленова пластмаса. (Полипропилен) за защита от теч на киселина от батерията . Има  клапан за освобождаване на газовото налягане вътре в батерията. В случай, че напрежението в батерията се повиши, вентилно регулираните оловно-киселинни батерии (VRLA) освобождава газ през клапанните отвори. Живота на батерията е приблизително 5 – 10 години. Лесни са за поддръжка, защото батерията може да се сваля и подменя. Подходящи за използване при   температури около 20-25 °C и най-важното е, че батерията може да се постави както вертикално, така и хоризонтално, което може да се постави в отделението за батерии, на стелаж за оборудване или може да се постави в шкафа-

2. Вентилирана оловно-киселинна батерия (VLA).

Вентилираните оловно-киселинни батерии (VLA) са също толкова надеждни Те често се наричат ​​Flooded Batteries (наводнени батерии), тъй като батериите имат плочи, залети с електролитна киселина (Electrolyte Acid). Батериите Flood също имат живот на батерията до 20 години, което прави използването на VLA батерии по-дълго. Но има ограничения по отношение на употребата. които трябва да се вземат  предвид безопасността и основната е поддръжката. За предотвратяване на изтичане на киселина е необходимо  да изолирате батерията в стая без друго ИТ оборудване. за предотвратяване на изтичане , както и батерията винаги трябва да се поставя вертикално.

  • Предимствата на оловно-киселинните батерии на традиционните  UPS батерии са много. Те са популярни и надеждни. Те помагат за спестяване на разходи при употреба. Батериите са евтини и   издръжливи.  Вътре има химикали, които лесно се отстраняват. Поради това те са  безопастни за използване.
  • Недостатъците на оловно-киселинните батерии са, че са големи. и много тежки, което ги прави много трудни за обслужване.  Те също така имат по-кратък живот от други видове UPS батерии и времето за зареждане отнема около 5-10 часа.

3. Никел-кадмиева батерия

Никел кадмиева батерия (Никел-кадмиев) или накратко NiCad е UPS батерия, която се използва  при температури на околната среда, вариращи от -20°C до +40°C, което прави тази UPS батерия също така популярен избор за телекомуникационни инсталации и имат живот до 20 години и са много устойчиви на дълбоко разреждане. Но по отношение на реалната употреба все още има ограничения за безопасност, тъй като UPS батериите съдържат токсични материали. Затова има строгост в производството и използването на този тип UPS батерии .

  • Предимства на батерията Никел-кадмиев Това е друг тип UPS батерия, която е много популярна. Устойчива е на всички видове температури на околната среда. Устойчиви са на дълбок разряд, което води до дълъг експлоатационен живот.
  • Недостатъци на батериите Никел-кадмиев Те са по-скъпи от VRLA батериите и съдържат материали, които не са екологични. затруднявайки ограничаването и рециклирането,  включително строгост в производството и използване на батерията

4. Литиево-йонна батерия

Литиево-йонна UPS батерия (литиево-йонна батерия) е батерия, която е нова технология на UPS батерии, която може да отговори на нуждите на съвременните технологии. Използват се в непрекъсваемите захранващи устройства UPS, както и могат да бъдат намерени и в електронни устройства като смартфони, таблети или лаптопи, също и в електрически автомобили.

  • Предимството на литиево-йонните батерии е, че те са малки и леки UPS батерии. Времето за зареждане е само 30-60 минути, което го прави по-бърз за зареждане от оловно-киселинните батерии и никел-кадмиевите батерии. Има дълъг експлоатационен живот. Това помага за намаляване на разходите в дългосрочен план, включително разходите за поддръжка и ремонт на устройството. Освен това химикалите в този тип UPS батерии са по-безопасни химикали от химикалите в оловно-киселинните батерии и най-важното, те помагат за пестене на място, което ги прави подходящ за употреба в ограничен район.
  • Недостатъкът на литиево-йонните батерии е, че са скъпи и въпреки че имат дълъг живот  все още има ограничен брой цикли на зареждане. Освен това химикалите в батериите са по-безопасни химикали. Но все още има ограничения за това как химикалите могат да бъдат рециклирани.