февруари 27, 2013

Литиеви батерии

Литиеви батерии (Lithium battery)са батерии за еднократна употреба (първични батерии), които имат литиево-метална структура. В зависимост от използваните съединения на проектиране и химичният състав на една литиева батерия, тя може да достигне напрежение до около 3,7 V.

lithiumЛитиеви батерии намират приложение там където дългият експлоатационен живот на батерията е от изключителна важност. Литиеви батерии често се използват при електронни медицински устройства, които са предназначени да издържат над 15 години. Литиеви батерии се използват и в производството на играчки. При такива случаи е много вероятно една литиева батерия да надживее устройството. Литиеви батерия могат да се използва и при преносими електронни устройства

Една литиева батерии може да се използва на мястото на обикновените алкални батерии в много устройства, като часовници и фотоапарати. Въпреки че те са по-скъпи, литиевите клетки осигуряват много по-дълъг живот на устройствата, в които са сложени, като по този начин се свежда до минимум смяна на батерията.

Предимствата на батерии съдържащи литии са следните:

  • Малък саморазряд, което означава, че батерията може да остане „на рафта“ или в изключено устройство в продължение на години, по-дълго от алкалните батерии.
  • Сравнително леки
  • Литиеви батерии имат и друго важно предимство – те почти не губят своя капацитет при ниски температури:-голямата част от клетките са произведени така, че да могат безопасно да работят от – 40 ° до + 60 °.
  • Всички тези параметри са особено важни при използване на устройства за оцеляване – например, фенери.
  • За разлика от други системи батерии те имат отлични експлоатационни характеристики.

И въпреки че правилата на работа на литиеви батерии не са различни от правилата на работа на алкални батерии и други батерии, спазването им е особено важно, тъй като неспазването може да доведе до сериозни последици.

Марките литиеви батерии, предлагани от „Валбис Трейд“ ООД :