февруари 21, 2024

Какво е GEL батерия?

Какво е GEL батерия?

VRLA GEL батерията е вентилно регулирана оловно-киселинна батерия (VRLA) + батерия с гел електролитна клетъчна технология. Това е един вид оловно-киселинна батерия за съхранение на енергия.

Гел батерията използва гел като електролит вместо течна киселина. Гелът обикновено се произвежда чрез хомогенна дисперсия на пирогенен силициев диоксид в разредена сярна киселина. Пирогенният силициев диоксид е вид прах от много добре диспергиран SiO, който абсорбира повече от 10 пъти от теглото си киселинна течност, за да произведе гел. Поради тиксотропното свойство на гела, агломератите се свързват заедно като мрежа, която задържа течността вътре и се превръща в структура на гел след определено време на желиране. Гел батерията няма течност вътре, електролитите са под формата на гел и стоят стабилно между положителната и отрицателната плоча в батерията.

Техническите характеристики на технологията за гел батерии:

 • Използване на гел като електролит
 • Толерансът на дебелината на плочата не е критичен, тъй като не е необходима висока компресия на груповия монтаж на плочи
 • Повече електролити за по-добър контакт с плочи и активни материали и стени на контейнера, добре е за освобождаване на вътрешна топлина и охлаждане на температурата на батерията.
 • Използването на допълнителен микропорест сепаратор, който може:
  a/ да намали деполяризацията на отрицателния електрод и да избегне сулфатирането на отрицателната плоча
  b/ без никаква течност, значително намалява термичното изтичане
  c/ Помага за предотвратяване на късо съединение чрез растеж на дендрит между положителните и отрицателните плочи по време на дълбоко освобождаване от отговорност
 • По-добър дизайн на вентилационния клапан за намаляване на скоростта на изтичане на газ за удължаване на живота на батерията.

В сравнение с наводнената батерия, предимствата на гел батерията са:

 • Не изисква поддръжка, няма нужда от добавяне на вода
 • Безопасна работа, тъй като вътре няма течност
 • Може да се монтира странично (не се препоръчва с главата надолу)
 • Дълъг цикъл на живот
 • Ниският саморазряд удължава срока на годност.
 • Дълъг живот в режим на готовност поради способността му да задържа електролита вътре и стабилен
 • Производителността остава висока и стабилна до края на живота
 • Устойчивост на злоупотреба и топлина по време на работа, добра за екстремни метеорологични условия

Предимството на гел батерията при приложение:

Без поддръжка
Когато батерията се зарежда, водородът ще се абсорбира и ще се превърне в електролит от плочите. Не се нуждае от презареждане с вода и балансирано зареждане, което го прави без поддръжка.

Гъвкавият монтажен
AGM сепаратор поддържа електролита абсорбиран в стъклената подложка и неподвижен. Батерията може да се използва или позиционира във всяка ориентация.

По-дълъг живот при екстремни метеорологични условия
Гел клетъчният електролит предотвратява изпаряването на електролита при висока температура или замразяването му при ниска температура, което поддържа батерията с висока производителност при екстремно време. Изключително безопасен Когато възникне прекомерно производство на газ от неподходящо зареждане, предпазните клапани автоматично ще отделят газ, за ​​да предотвратят спукване на батерията.

Дълъг живот в режим на изчакване, по-добра производителност на цикъла.
Антикорозионната плоча от оловно-калциева сплав осигурява по-дълъг живот на плаващо зареждане. AGM сепараторът може да улови електролита и да предотврати падането на активни материали върху положителна плоча в същото време. Освен това осигурява по-добра производителност на цикъла на дълбоко разреждане.

По-дълъг срок на годност.
Специалните пластини от оловно-калциева сплав осигуряват по-нисък саморазряд за по-дълъг срок на годност.

Производителност с висока скорост
Ниското вътрешно съпротивление позволява по-висок ток на разреждане и зареждане за по-добра производителност при приложения с висока скорост